מרכז מחקר צח"ר- למדעי החברה בראי היהדות | מכללת צפת
שינוי גדול מתחיל בצעד קטן

חובה

הודעתך נשלחה

תשובה תישלח אליך בימים הקרובים
בית רוטשילד-הדסה, קמפוס המכללה האקדמית צפת (צילום: יוני לובלינר) בית רוטשילד-הדסה, קמפוס המכללה האקדמית צפת (צילום: יוני לובלינר)

מרכז מחקר צח"ר-פאלם ביץ' למדעי החברה בראי היהדות

מרכז מחקר צח"ר-פאלם ביץ' למדעי החברה בראי היהדות

 

Tzahar - Palm Beach Research Center for Judaism-Based Social Sciences (JBSS)

 

  

רקע:


כתבי הקודש של הדתות והמסורות הרוחניות ככלל וכתבי הקודש של היהדות בפרט אוצרים ידע רב שנתגבש במהלך אלפי שנים על ידי חכמים שעסקו במדעים השונים, ובפרט במדעי החברה העוסקים באורחות חייו של האדם. ידע זה נזנח במאה ה-18 בתקופת ההשכלה ובתהליך המחקר המדעי (Scientism) על בסיס ההנחה שיש להחליף את החשיבה הדתית בחשיבה רציונלית. מאז אותם ימים, עושה רושם שהאקדמיה ועולם המחקר מתעלמים מידע זה ומיכולתו לתרום להבנתן ופתרונן של תופעות אישיות וחברתיות. התעלמות זו ממחישה במידת מה את הניתוק של האקדמיה מחוכמת ההמונים, בעוד סקר בינלאומי שכלל יותר מ-230 מדינות מוצא שכ-84% מאוכלוסיית העולם, ילדים ומבוגרים משתייכים לקבוצה דתית ולמעשה מנהלים את חייהם לפי ידע זה (Pew Research Center, The Global Religious Landscape, 2012).

בעשורים האחרונים, ניתן לראות ניצנים של שינוי בדמותם של מחקרים רבים המתארים את תרומתם של דת ורוחניות במגוון תחומים כמו: שיפור ושימור הבריאות הנפשית והבריאות הפיזית, טיפול בהפרעות ומחלות נפש, שיקום וטיפול ומניעת פשיעה. כתבי הקודש של הדת היהודית זוכים גם הם לתשומת לב וישנם כותבים המגייסים כתבים אלו על מנת להציג רעיונות, מודלים ותפיסות שונות בתחומי הפסיכולוגיה, הקרימינולוגיה, המשפט, החינוך ועוד. עם זאת, ניתן לראות כי רק לעתים נדירות מתבססים הכותבים על הפרדיגמה היהודית המציעה נקודת מבט שונה, והבנה ומשמעות ייחודיים של היות בעולם. הפילוסוף היהודי אליעזר ברקוביץ (2009), מתייחס לכך וכותב כי השקפת העולם היהודית מציגה עמדה עקבית ועצמאית, העומדת מול הזרמים המרכזיים בפילוסופיה המערבית, שחולשתן היא חוסר יכולתן בהעמדת בסיס משכנע דיו לעשייה מוסרית.

 

מטרת מרכז המחקר:

מרכז מחקר זה נועד לקדם מחקר אוניברסלי, תיאורטי ויישומי המחבר בין רעיונות ועקרונות בכתבי הדת היהודית לכלל תחומי החיים- ובעיקר למדעי החברה והרוח, לרבות תחומים כגון פסיכולוגיה, קרימינולוגיה, משפט, חינוך ועוד. מרכז המחקר נוסד בשנת 2020 במסגרת שיתוף פעולה בין המכללה אקדמית צפת לבין שותפות צח"ר (צפת, חצור הגלילית וראש פינה) פאלם ביץ' - תכנית של הסוכנות היהודית שמטרתה העיקרית היא חיבור ושיתוף פעולה בין הקהילות.

 

פעילויות מרכז המחקר:

 

  1. עידוד מחקר בתחומי המרכז באמצעות מענקי מחקר - בכל שנה יופצו 4 קולות קוראים המזמינים חוקרים הפועלים במסגרת מוסד אקדמי מוכר בארץ או בחו"ל, לבצע מחקר בנושאים שונים ומגוונים בהתבסס על מקורות ביהדות. מאמרים שיתפרסמו ממחקרים אלו יציינו את תרומת מרכז המחקר.
  2. כנס בין-לאומי שנתי- בכל שנה יתקיים כנס אקדמי בינלאומי שבין היתר יעסוק במחקרים המתבצעים במסגרת מרכז המחקר.
  3. גיוס משאבים- מרכז המחקר יפעל לגיוס משאבים נוספים מקרנות חיצוניות למען הרחבת פעילותו.
  4. גיבוש שיתופי פעולה- מרכז המחקר יחתור לשיתוף פעולה בינלאומי עם חוקרים ומרכזי מחקר ברחבי העולם.
  5. תוכניות ארוכות טווח לשילוב בין-דתי- לאחר התבססותו של מרכז המחקר, נשאף לשילובן של דתות ומסורות רוחניות נוספות תוך מיקוד באיתור רעיונות משותפים.

 

חברי ועדת ההיגוי של מרכז המחקר:

 

ד"ר יצחק בן יאיר - יו"ר מרכז המחקר, החוג למדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית צפת

פרופ' נתי רונאל - המחלקה לקרימינולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' סטיבן זוסמן - החוג למנהל ציבורי, אוניברסיטת בארי פלורידה

הרב ד"ר בניהו ברונר - ראש בית המדרש, המכללה האקדמית צפת

פרופ' טובה גמליאל - אנתרופולוגית מרצה במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' ינון שבטיאל – לימודי ארץ ישראל וחקר מערות, המכללה האקדמית צפת

פרופ' רינת קיטאי סנג'רו - החוג למשפטים, המכללה האקדמית צפת

 

 

  ד"ר יצחק בן יאיר, יו"ר מרכז המחקר, החוג למדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית צפת (צילום: יוני לובלינר)

 

 

זרקור על הזוכים במענקי מרכז המחקר

 

ד"ר איילת נאה ופרופ' צבי מרק עם מאמרם - כלים ותהליכים מרפאים בסיפורי רבי נחמן מברסלב.

ד"ר איילת נאה היא פסיכולוגית קלינית, מרצה וחוקרת בתחומי החסידות הקבלה והפסיכולוגיה. ד”ר נאה היא חוקרת בקבוצת המחקר של הקתדרה לחקר החסידות ע"ש ר' לוי יצחק מברדיטשב, אוניברסיטת בר אילן.

פרופ' צבי מרק הוא חוקר חסידות וספרות, עומד בראש הקתדרה לחקר החסידות ע"ש רבי לוי יצחק מברדיטשב, אוניברסיטת בר אילן.

 

פרופ' יובל סיני ופרופ' בנימין שמואלי עם מאמרם - המודל הכלכלי-חברתי של הרמב"ם לקביעת סנקציות פליליות ופיצויים עונשיים כמקור השראה למשפט הישראלי.

 

פרופ' יובל סיני הוא פרופ' מן המניין בבית הספר למשפטים, המכללה האקדמית נתניה, וכיהן בחמש השנים האחרונות כנשיא המכללה האקדמית לחינוך - אורות ישראל.

כיהן בעבר כפרופ' אורח באוניברסיטאות ייל ומקגיל (Yale, McGill). ולימד בפקולטות למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת בר אילן.

 

פרופ' בנימין (בני) שמואלי הוא פרופ' חבר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ויושב ראש הוועדה לתארים מתקדמים בפקולטה, בעבר מנהל המרכז למשפט מסחרי. משמש כנשיא האגודה הישראלית למשפט וחברה מאז 2019.

 

הרב ד״ר דניאל רוט והרב מתניה ידיד עם מאמרם - "מתווכי שלום" ביהדות: מספרות השו"ת ועד מרכזי גישור במדינת ישראל כיום.

 

הרב ד״ר דניאל רוט הוא סמנכ״ל עמותת מוזאיקה ואחראי בין היתר, על התוכניות "רבנים מגשרים", "שיחים מגשרים" ו"מתווכי דת פנימיים" - לקידום שלום דתי.

בנוסף לתפקידו במוזאיקה, הרב רוט הוא מרצה לדת ויישוב סכסוכים ובניית שלום דתי בתכנית לניהול ויישוב סכסוכים ומו״מ באונ׳ בר-אילן.

 

הרב מתניה ידיד בעל תואר ראשון ושני בחינוך ודוקטורנט לחינוך באוניברסיטת קורדובה שבספרד. בוגר קורס בסיסי בגישור ומרצה במכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר אילן ובמכללת אורות ישראל לחינוך.

 

אהרון אריאל לביא וד"ר אריה טפר עם מאמרם – שנת השמיטה לאורך הדורות: העבר והפוטנציאל לעתיד של שנת השמיטה, מהחברה החקלאית לעידן המידע.

 

אהרן אריאל לביא הוא רב ויזם חברתי המאמין שרשתות הן המפתח לעיצוב המציאות בדור הבא. בתור הוגה דעות, לביא מאמין שניתן לשאוב השראה מהיהדות לכל תחומי החיים, ולהיפך. ללביא תארים אקדמיים בתחומי הכלכלה, הגיאוגרפיה, ההיסטוריה, הפילוסופיה של המדע וכן הסמכה לרבנות.

 

ד"ר אריה טפר הוא חוקר במרכז עזריאלי ללימודי ישראל, באוניברסיטת בן-גוריון. ד"ר טפר חוקר בתחומים כמו: יהודי ארצות האסלאם: רשתות ומערכות קשרים בין ישראל לעולם היהודי-ספרדי, במיוחד בהקשר המוזיקלי. יהדות אתיופיה: מעמד המסורת האתיופית בהקשר דתי-תרבותי-חברתי.

מרכז הלימוד לצד מרכז המחקר

 

לצד הפעילות המחקרית האקדמית, מרכז המחקר יפעל גם בלימוד ופירסום ידע בקהילה הרחבה בתחומי מדעי החברה המתבססים על מקורות היהדות. פעילות זו תכלול מפגשי לימוד משותפים בין הקהילות צח"ר ופאלם ביץ' וכן יצירה של מאמרי דעה קצרים המציעים נקודת מבט ייחודית על נושאים שונים ממדעי החברה בהתבסס על מקורות היהדות. פירוט מישורי הפעילות במרכז הלימוד:

  1. פרסום מאמרי דעה בתחומי המרכז- בכל שנה יופצו 6 קולות קוראים הפונים לציבור הרחב לכתיבה של מאמר דעה בנושאים בעלי חשיבות ממגוון תחומי מדעי החברה מנקודת מבט יהודית. כותבי המאמרים הנבחרים יזכו בפרס כספי. מאמרים אלו יפורסמו ויופצו באופן מקוון (כתב עת מקוון/ ספר דיגיטלי שנתי).
  2. סדנאות ושיעורים משותפים מקוונים- עבור קהילות צח"ר ופאלם ביץ' בנושאים הנחקרים במרכז. לצורך כך, יוזמנו בכל שנה 4 מרצים אורחים למפגשי הלימוד המשותפים.

 

חברי ועדת ההיגוי של מרכז הלימוד:

ד"ר יצחק בן יאיר - יו"ר מרכז הלימוד - המכללה האקדמית צפת

ד"ר נהורה עמר - גברילמן - המכללה האקדמית תל חי ויו"ר שותפות צח"ר- פאלם ביץ'

גב' שיראל בקבני - אלקיים - דוקטורנטית בביה"ס לפסיכולוגיה, אוניברסיטת חיפה, חברת וועדת ההיגוי צח"ר פאלם ביץ'

פרופ' סטיבן זוסמן - החוג למנהל ציבורי, אוניברסיטת בארי פלורידה

פיטר ווייס – פאלם ביץ'

 

זרקור על הזוכים בפרסי מרכז הלימוד

 

ד"ר איילת נאה  עם מאמרה - 'לשם ייחוד' – הייחוד בספר הזוהר כמודל לאיחוד התודעה בהתמודדות עם בעיות הסחת הדעת של תקופתנו.

ד"ר איילת נאה היא פסיכולוגית קלינית, מרצה וחוקרת בתחומי החסידות הקבלה והפסיכולוגיה. ד”ר נאה היא חוקרת בקבוצת המחקר של הקתדרה לחקר החסידות ע"ש ר' לוי יצחק מברדיטשב, אוניברסיטת בר אילן.

ד"ר טובה סכר עם מאמרה - תלמוד גדול או מעשה גדול ? ברור מהותו של לימוד לאורך החיים.

ד"ר סכר סיימה תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת בר אילן ועבדה כעורכת דין למעלה מעשור. היא למדה תואר שני בחינוך יהודי באוניברסיטה העברית ותואר שלישי בתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה. במהלך לימודי הדוקטורט שלה, חקרה ד"ר סכר את המהדורה האבודה של  מדרש תנחומא שנמצאה בגניזה הקהירית.

עודד לוין עם מאמרו - ההסתה הפלילית אל מול השידול וההסתה בהלכה: סבירות כנגד אחריות.

 

 כנסים

 

הכנס הבין-לאומי הראשון של מרכז המחקר שהתקיים ביוני 2021

קישור לכנס:

https://youtu.be/eE3jIOVBuBw

 הכנס הבין-לאומי השנתי עתיד להתקיים ב-22 במאי 2022 בשעה 18:00. הכנס צפוי להתקיים באופן מקוון. פרטים בהמשך.