מרכז מחקר צח"ר-פאלם ביץ' למדעי החברה בראי היהדות
Tzahar - Palm Beach Research Center for Judaism-Based Social Sciences (JBSS)
רקע:
כתבי הקודש של הדתות והמסורות הרוחניות ככלל וכתבי הקודש של היהדות בפרט אוצרים ידע רב שנתגבש במהלך אלפי שנים על ידי חכמים שעסקו במדעים השונים, ובפרט במדעי החברה העוסקים באורחות חייו של האדם. ידע זה נזנח במאה ה-18 בתקופת ההשכלה ובתהליך המחקר המדעי (Scientism) על בסיס ההנחה שיש להחליף את החשיבה הדתית בחשיבה רציונלית. מאז אותם ימים, עושה רושם שהאקדמיה ועולם המחקר מתעלמים מידע זה ומיכולתו לתרום להבנתן ופתרונן של תופעות אישיות וחברתיות. התעלמות זו ממחישה במידת מה את הניתוק של האקדמיה מחוכמת ההמונים, בעוד סקר בינלאומי שכלל יותר מ-230 מדינות מוצא שכ-84% מאוכלוסיית העולם, ילדים ומבוגרים משתייכים לקבוצה דתית ולמעשה מנהלים את חייהם לפי ידע זה (Pew Research Center, The Global Religious Landscape, 2012).
בעשורים האחרונים, ניתן לראות ניצנים של שינוי בדמותם של מחקרים רבים המתארים את תרומתם של דת ורוחניות במגוון תחומים כמו: שיפור ושימור הבריאות הנפשית והבריאות הפיזית, טיפול בהפרעות ומחלות נפש, שיקום וטיפול ומניעת פשיעה. כתבי הקודש של הדת היהודית זוכים גם הם לתשומת לב וישנם כותבים המגייסים כתבים אלו על מנת להציג רעיונות, מודלים ותפיסות שונות בתחומי הפסיכולוגיה, הקרימינולוגיה, המשפט, החינוך ועוד. עם זאת, ניתן לראות כי רק לעתים נדירות מתבססים הכותבים על הפרדיגמה היהודית המציעה נקודת מבט שונה, והבנה ומשמעות ייחודיים של היות בעולם. הפילוסוף היהודי אליעזר ברקוביץ (2009), מתייחס לכך וכותב כי השקפת העולם היהודית מציגה עמדה עקבית ועצמאית, העומדת מול הזרמים המרכזיים בפילוסופיה המערבית, שחולשתן היא חוסר יכולתן בהעמדת בסיס משכנע דיו לעשייה מוסרית.
מטרת מרכז המחקר:
מרכז מחקר זה נועד לקדם מחקר אוניברסלי, תיאורטי ויישומי המחבר בין רעיונות ועקרונות בכתבי הדת היהודית לכלל תחומי החיים- ובעיקר למדעי החברה והרוח, לרבות תחומים כגון פסיכולוגיה, קרימינולוגיה, משפט, חינוך ועוד. מרכז המחקר נוסד בשנת 2020 במסגרת שיתוף פעולה בין המכללה אקדמית צפת לבין שותפות צח"ר (צפת, חצור הגלילית וראש פינה) פאלם ביץ' - תכנית של הסוכנות היהודית שמטרתה העיקרית היא חיבור ושיתוף פעולה בין הקהילות.
פעילויות מרכז המחקר:
- עידוד מחקר בתחומי המרכז באמצעות מענקי מחקר - בכל שנה יופצו 4 קולות קוראים המזמינים חוקרים הפועלים במסגרת מוסד אקדמי מוכר בארץ או בחו"ל, לבצע מחקר בנושאים שונים ומגוונים בהתבסס על מקורות ביהדות. מאמרים שיתפרסמו ממחקרים אלו יציינו את תרומת מרכז המחקר.
- כנס בין-לאומי שנתי- בכל שנה יתקיים כנס אקדמי בינלאומי שבין היתר יעסוק במחקרים המתבצעים במסגרת מרכז המחקר.
- גיוס משאבים- מרכז המחקר יפעל לגיוס משאבים נוספים מקרנות חיצוניות למען הרחבת פעילותו.
- גיבוש שיתופי פעולה- מרכז המחקר יחתור לשיתוף פעולה בינלאומי עם חוקרים ומרכזי מחקר ברחבי העולם.
- תוכניות ארוכות טווח לשילוב בין-דתי- לאחר התבססותו של מרכז המחקר, נשאף לשילובן של דתות ומסורות רוחניות נוספות תוך מיקוד באיתור רעיונות משותפים.
חברי ועדת ההיגוי של מרכז המחקר:
ד"ר יצחק בן יאיר - יו"ר מרכז המחקר, החוג למדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית צפת
פרופ' נתי רונאל - המחלקה לקרימינולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן
פרופ' סטיבן זוסמן - החוג למנהל ציבורי, אוניברסיטת בארי פלורידה
הרב ד"ר בניהו ברונר - ראש בית המדרש, המכללה האקדמית צפת
פרופ' טובה גמליאל - אנתרופולוגית מרצה במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן
פרופ' ינון שבטיאל – לימודי ארץ ישראל וחקר מערות, המכללה האקדמית צפת
פרופ' רינת קיטאי סנג'רו - החוג למשפטים, המכללה האקדמית צפת
ד"ר יצחק בן יאיר, יו"ר מרכז המחקר, החוג למדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית צפת (צילום: יוני לובלינר)