עבודה סוציאלית הוא מקצוע ששייך לקבוצת המקצועות הטיפוליים, העוסקים בו פועלים בשדה הרווחה ומעניקים פתרונות לסוגיות חברתיות שונות. מטרת העובד הסוציאלי היא ללוות אוכלוסיות שונות בשגרת יומם ולסייע להם להתגבר על הקשיים שהחיים מציבים בפניהם, תוך שאיפה ליצירת שינוי חברתי ממשי. לעבודה זו אתגרים רבים, על אחת כמה וכמה בחברה הישראלית, אך היא מתגמלת, מעניקה משמעות, שליחות ויכולת השפעה על חייהם של קבוצות ויחידים רבים. כיום ניתן לגשת ללימודי עבודה סוציאלית במכללות ואוניברסיטאות רבות ברחבי הארץ, אך המכללה האקדמית צפת מציעה שורה של מסלולי לימוד מרתקים ומעניינים. מסלולי לימוד אלו מספקים לצעירים ממחוז צפון הכשרה מקצועית נרחבת ושפע הזדמנויות להתברג במקצוע עם סיום הלימודים.
הסבה מקצועית לעבודה סוציאלית
לימודי עבודה סוציאלית במכללות כפי שמתקיימת במכללת צפת, מגיעה במגוון וריאציות. הראשונה היא תוכנית ההסבה המקצועית. מדובר במסלול לימודים שמתאים במיוחד למועמדים עם תואר אקדמי בעל זיקה למדעי החברה והרוח: מדעי ההתנהגות, החברה או בוגרי תואר קודם בפסיכולוגיה. מועמדים אלו מביאים לספסל הלימודים פרספקטיבה ייחודית, ''רעב'' למקצוע, ניסיון תעסוקתי ובשלות להתקדם לשלב הבא בקריירה.
לאורך תקופה של שנתיים הסטודנטים והסטודנטיות במסלול ירכשו מגוון רחב של כלים, מיומנויות ופרקטיקות מטובי המרצים בקורסים כגון: פסיכופתולוגיה, החברה הרב תרבותית, פיתוח מנהיגות ואקטיביזם ועוד, אשר מפגישים אותם עם אתגרים ומורכבויות שונות הטמונות בחברה הישראלית בכללותה, ובפרט באוכלוסיית אזור הצפון. תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית מעניקה תעודת תואר ראשון ורישוי ממשרד הרווחה. היא משלבת הכשרה מעשית כבר מתחילת הדרך ומספקת לסטודנטים והסטודנטיות ניסיון מקצועי יקר ערך, איתו הם יוכלו לצאת לקריירה בתחום, ולהתחיל לפעול מיד עם סיום הלימודים, באחד מן השדות המקצועיים הבאים: בריאות הנפש, משפחה, תיקון ובריאות.
לימודי עבודה סוציאלית במכללות: תואר ראשון
לימודים במכללת צפת לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, הוא מסלול נוסף שמתאים לצעירים בעלי תשוקה לענף. אורכו 3 שנים אקדמיות ומטרתו להכשיר עובדים סוציאלים מן השורה בטיפול בילדים, בני נוער ומשפחותיהם. במסלול זה יש דגש רב על עשייה. אי לכך, הסטודנטים והסטודנטיות עובדים הרבה בקבוצות, יוצאים לשטח כבר בשנה הראשונה ופועלים בקהילה: צוברים ידע, פרקטיקות, מסגלים הרגלי עבודה ונפגשים עם אוכלוסיות ואתגרים שונים בחברה הישראלית.
לשטח הם מגיעים עם רקע תיאורטי נרחב במגוון תחומים חיוניים לעיסוק במקצוע: שיטות התערבות, כלכלת רווחה, מיומנויות ראיון, מסגרת מוסדית וחוקית של שירותי רווחה ועוד. לימודי עבודה סוציאלית בצפון מכינים את הקרקע להשתלבות מהירה ויעילה בתעשייה. בסיום התוכנית הבוגרים מחזיקים ברישיון ממשרד הרווחה ותעודת B.A בעבודה סוציאלית, שני כרטיסי כניסה ללימודי המשך בתוכניות תואר שני בעבודה סוציאלית, ועבודה בתחומים הבאים:
- בריאות (מרפאות, טיפת חלב, קופות חולים)
- בריאות הנפש (מסגרות לטיפול באנשים עם צרכים מיוחדים, בתי חולים פסיכיאטריים וכן הלאה)
- משפחה (מרכזי סיוע להורים וילדים, מרכזים למניעת אלימות במשפחה וכיוב')
- ילדים ונוער (פנימיות חינוכיות, פנימיות פוסט אשפוזיות, עמותת על''ם ועוד)
לימודי עבודה סוציאלית במכללות: תואר שני
תואר שני בעבודה סוציאלית הוא מסלול יישומי וטיפולי דו שנתי, שמעניק הכשרה מקצועית לעבודה עם ילדים ובני נוער בסיכון, תוך התמקדות באתגרי מערכת הרווחה במאה ה-21. מבנה התוכנית כולל 2 סמינריונים, ורכישת ידע מעמיק וכן שיטות ודרכי טיפול שמציבות את המטופל במרכז ומתחשבת בצרכיו באופן אינדיבידואלי, מקדם ומעצים.
לפיכך, במסלול זה, הסטודנטים והסטודנטיות נוגעים בסוגיות מהותיות כגון: מדיניות בתחום ילד ונוער, מצבי חירום ופיתוח חוסן בילדים, נוער ומשפחותיהם. לאורך תקופת לימודי עבודה סוציאלית במכללות, הלומדים מתמודדים עם שאלות אתיות, פסיכולוגיות ודילמות מוסריות הקשורות לעבודה עם ילדים, נוער ומשפחותיהם. הם מערערים את הסטטוס קוו הקיים בענף - מתבוננים על הפרקטיקות המיושמות כיום בעבודה סוציאלית בעין ביקורתית, ומגבשים מדיניות רווחה אלטרנטיבית, המספקת מענה לאתגרים שמביא איתו העידן המודרני.
עם סיום החובות האקדמיות וקבלת תעודת M.A בלימודי עבודה סוציאלית במכללות, הבוגרים והבוגרות של מכללת צפת עומדים בתנאי הסף להפוך למומחים בתחום ילדים ונוער. אי לכך, הם יהיו מסוגלים לאייש במהרה משרות ניהוליות בתחום במסגרות ציבוריות ופרטיות. נתיב נוסף שבו יוכלו ללכת הוא הנתיב הקליני, להתברג במרפאות שונות במגזר הציבורי והפרטי ולהעניק טיפול לילדים, בני נוער ומשפחותיהם. בוגרים עם ניסיון קליני קודם יכולים לשמש כמדריכי פרקטיקום בתוכניות לימוד לתואר שני. לצד הזדמנויות התעסוקה הרבות הפרשות לפניהם עם סיום הלימודים, הבוגרים נהנים משלל אמצעים להרחיב אופקים ולהעשיר את הידע המקצועי: תוכניות פסיכותרפיה לילדים ונוער, תוכניות להסמכת מטפלים זוגיים ומשפחתיים ועוד.
ללמוד עבודה סוציאלית בצפון ולצאת לקריירה עם שליחות
העובדים הסוציאליים הם אלו שנכנסים לעובי הקורה של החברה הישראלית ועוזרים לאוכלוסיות רבות להתרומם, להשתקם, להתחיל חיים חדשים. המקצוע סיזיפי, רצוף אתגרים, מכשולים ומורכבויות רבות אך בסופו של דבר הוא ממלא את העסוקים בו בסיפוק רב. תוכניות לימודי עבודה סוציאלית במכללות קיימות ברחבי הארץ, אך במכללה האקדמית צפת לוקחים את ההכשרה צעד אחד קדימה: מעניקים כלים, מיומנויות, שיטות טיפול ופרקטיקות חיוניות לעיסוק בתחום על שלל היבטיו (בריאות הנפש, ילדים ונוער, משפחה ועוד) תוך השמת דגש על עשייה בשטח.
בנוסף, מתבוננים על המערכת מבפנים, לומדים את המבנים והעקרונות השונים העומדים בבסיסה, מונים את החזקות והחולשות שלה, ומציעים דרכים לייעל ולשפר אותה כך שתתאים לישראל המאה ה-21. לימודי עבודה סוציאלית בצפת, על שלל מסלוליה (תואר ראשון, הסבה, תואר שני) מהווים קרש קפיצה לתחום עם ביקוש רב, אופק תעסוקתי רחב והשפעה ישירה על מצבה של החברה.
מחפשים מקצוע עם משמעות והשפעה על חייהם של רבים? עבודה סוציאלית זה בדיוק בשבילכם. הירשמו לשנת הלימודים תשפ''ד ותעלו על הנתיב לקריירה מתגמלת במיוחד!