בעולם עבודה דינאמי בו מקצועות חדשים קמים ואחרים נעלמים כהרף עין, ישנו מקצוע שעומד איתן כנגד כל השינויים, מעצם חשיבותו ותרומתו לחברה - סיעוד.
תחום הסיעוד פותח את הדלת לעובדה באחד הענפים היציבים והוורסטיליים ביותר - ענף הבריאות. זהו ענף רחב וגדול, שמציע אינספור הזדמנויות תעסוקה לצעירים, כמו גם אנשים שמחשבים מסלול מחדש באמצע הקריירה. שינוי הכיוון התעסוקתי יכול לנבוע בין היתר מתחושת מיצוי בשדה הפעילות הנוכחי או הכמיהה להתפתחות אישית ותעסוקתית והצורך להתמודד עם אתגרים חדשים. תושבי הצפון המעוניינים לצאת למסע חדש בקריירה, מגיעים למכללה האקדמית צפת, מתחילים לימודי סיעוד מעל גיל 35 ורוכשים את מיטב הכלים להשתלבות בתחום מרתק ומתגמל מאין כמוהו.
לימודי סיעוד מעל גיל 35 - בית הספר למקצועות הבריאות
מכללת צפת מקיימת בית ספר למקצועות הבריאות, כאשר גולת הכותרת שלו היא הכשרה מעמיקה בתחום הסיעוד. בית הספר מציע 3 אפשרויות להכשרה תיאורטית ומעשית בענף. כל אחת מהתוכניות מטרתה להכשיר אחים ואחיות מיומנים שישתלבו במרכזי הבריאות השונים ויסייעו בהצלה ושמירה על חיי אדם. אך כל תוכנית נבדלת מהאחרת בהיקף ההכשרה והזמן הדרוש להשלמתה.
באופן הזה, מועמדים מהצפון שמגלים עניין בתחום הבריאות על צדדיו השונים, יכולים לגשת ללימודי סיעוד מעל גיל 35 בכל דרך שיבחרו. בתוכנית הסבת אקדמאים לסיעוד, תואר ראשון בסיעוד, או אם הם כבר מגיעים מלב ליבו של ענף הבריאות ומחפשים אפיק להתפתחות אישית ומקצועית - תואר שני בסיעוד הוא האופציה הנכונה בשבילם.
תכנית הסבת מקצוע
לאורך שנתיים וחצי, שהם 7 סמסטרים שמתחלקים ל-4 ימים בשבוע, הסטודנטים והסטודנטיות בתוכנית הסבה לסיעוד, רוכשים את מיטב הכלים התיאורטיים והקליניים הנחוצים לידיעת התחום. בעזרת כלים ומיומנויות אלו יוכלו לצלוח את המבחן הממשלתי של משרד הבריאות, לקבל תעודת אח/ות מוסמכ/ת ולהשתלב במרכזי הבריאות השונים ביעילות מיטבית. עם סיום החובות האקדמיות וקבלת תעודת ההסמכה, בוגרי תוכנית הסבה ללימודי סיעוד מעל גיל 30 משתלבים במגוון מרכזי בריאות ציבוריים או פרטיים, ומתחילים את עבודתם במחלקות השונות - רפואה פנימית, טיפול נמרץ, כירורגיה ועוד.
לימודי סיעוד מעל גיל 35: תואר ראשון
לימודי תואר ראשון בסיעוד אורכם כ-4 וחצי שנים. מטרתם להכשיר את הסטודנטים והסטודנטיות בלימודי סיעוד מעל גיל 35, כמו גם באמצע ה-20, לעבודה עם מטופלים והתמודדות עם מגוון רחב של מצבים, תוך זיהוי צרכיו הייחודיים של כל מטופל והתאמת הטיפול האפקטיבי ביותר. הם רוכשים כלים בתחומי המדעים המדויקים כדי להכיר את מערכות גוף האדם באופן מובהק (ולדעת לזהות ולפתור בעיות גופניות מגוונות),
הם גם רוכשים מיומנויות בינאישיות חיוניות לתפקיד - תקשורת בין אישית, מיומנויות תקשורת והדרכת מטופלים, עוסקים בהיבטים האתיים של התפקיד ולומדים כיצד להעניק טיפול יעיל למגוון אוכלוסיות: מתבגרים, קשישים, יולדות ועוד. כבר החל משנה ב' מתחילים התרגולים לקראת ההתנסות הקלינית בשנה ד' וצוברים פרקטיקה רחבה בשטח.
בשנה ד' בתוכנית לימודי סיעוד מעל גיל 35, כאמור, יוצאים הסטודנטים והסטודנטיות לעבודה במרכזים הרפואיים בצפון, לומדים את העבודה ממקור ראשון וצוברים שפע של ניסיון שמקנה להם שפע של יתרון. בסוף הלימודים הם מתחילים לעבוד כאחים ואחיות במערכת הבריאות הפרטית והציבורית - בבתי חולים, מרכזים רפואיים, בקהילה, מרכזי אשפוז עוד. לצד זה, חלקם בוחרים להרחיב את בסיס הידע בתוכניות תואר שני בסיעוד או קורסי התמחות שונים - חדר ניתוח, נפרולוגיה, רפואת פגים ויילודים ועוד רבים.
תואר שני בלימודי סיעוד - לימודי המשך
תואר שני בסיעוד מתאים לכל אותם עובדים במערכת הבריאות שרוצים להתקדם לתפקידים ניהוליים ולחולל שינוי מערכתי אמיתי מבפנים. מדובר בלימודים דו שנתיים שמספקים כלים חיוניים להפיכתם מעובדי מערכת למנהלים בתחום הבריאות. כך אנשים שמגיעים ללימודי סיעוד בגיל 40, לומדים להכיר את התמונה הגדולה שמרכיבה את דמותו המורכבת של מנהל בענף. הם נפגשים במבנים מערכתיים של מערכות בריאות בארץ ובעולם, רוכשים כישורים רכים נחוצים למנהלים כמו יוזמה ומנהיגות, יכולת קבלת החלטות מבוססות ראיות.
כמו כן, הם לומדים כלים מחקריים ונוגעים בסוגיות האתיות והבין אישיות שעולות בעבודה מול קולגות ומטופלים. לאחר שבוגרי התוכנית לתואר שני מסיימים לימודי סיעוד בגיל 30 או מאוחר יותר, הם מתברגים בתפקידי ניהול בכירים במרכזים הרפואיים השונים. נוסף על כך, הם יכולים להמשיך בעתיד לתוכניות התמחות קלינית שונות ומגוונות.
מקצוע חשוב ומתגמל לחיים
שוק העבודה עובר שינויים תכופים, מקצועות שפעם היו ליבה הפועם של התעשייה הישראלית כיום הולכים ונכחדים. לצד זה קמים מקצועות חדשים שאנשים יכולים למצות בהם את כישוריהם הייחודיים. ולמרות הדינמיות הקיימת בשוק העבודה, תחום הסיעוד נשאר אחד המבוקשים והיציבים ביותר, ככזה הוא פותח פתח לשפע הזדמנויות תעסוקה לרבים.
לכן אין זו הפתעה שלימודי סיעוד צוברים תאוצה בשנים האחרונות. תושבי הצפון שרוצים להתחיל לימודי סיעוד מעל גיל 35 מגיעים למכללה האקדמית צפת ומשתלבים בלימודי תואר ראשון, תואר שני או הסבה לסיעוד, צוברים ניסיון יקר ערך בענף וידע קליני נרחב ומעמיק, ועולים על הנתיב הבטוח לקריירה משגשגת, מתגמלת. קריירה במקצוע עם תחושת שליחות אמיתית, תרומה ניכרת לחברה בה אנו חיים.