אופטומטריה - לימודי אופטומטריה במכללה האקדמית צפת | הקליקו עכשיו
שינוי גדול מתחיל בצעד קטן

חובה

הודעתך נשלחה

תשובה תישלח אליך בימים הקרובים
לימודי אופטומטריה בצפון

אופטומטריה B.Optom

לימודי אופטומטריה בצפון

תואר ראשון במדעי האופטומטריה *B.Optom

  • משך הלימודים
    4 שנים
  • היקף הלימודים
    169.5 נקודות זכות

האופטומטריה ומדעי הראיה נמצאים עתה בחזית המחקר של מדעי המוח והראיה, והתחום התקבל בעולם כחלק מהמהפכה העולמית בחקר המוח, לאור ההבנה שמערכת הראייה הינה אמצעי קליטת המידע המרכזי של בני האדם.

ההיבטים המעשיים והקליניים של האופטומטריה בכללותה מיועדים לפיתוח שיטות למניעת איבוד ראייה ע"י אבחון מוקדם, אבחון ותיקון לקויות ראייה ופתולוגיות שונות במערכת הראיה.

בישראל, אופטומטריסט מוסמך חייב להיות בוגר בית ספר לאופטומטריה אשר עבר בהצלחה בחינות הסמכה תיאורטיות ומעשיות של משרד הבריאות וקיבל מספר רישיון לעסוק באופטומטריה. הרישוי מקנה אפשרות לקביעת מרשם, התאמת עדשות מגע ומשקפיים ופתרונות לשיקום ראייתי.

תכנית הלימודים במכללה האקדמית צפת מבטאת את קידמת הידע וההתפתחות המקצועית של המקצוע, ממוקדת במיומנויות למידה במאה ה-21, ובו בזמן רלוונטית להקשר המקומי ולצרכים הבריאותיים של האוכלוסייה.

צוות ההוראה: בתכנית ילמדו בין השאר אופטומטריסטים עתירי ניסיון, מהארץ ומחו"ל, רופאים אופתלמולוגים מומחים ומדענים מתחום חקר הראייה.

*הענקת התואר מותנית באישור המל"ג

ראש החוג
פרופ' צבי מליק
סגן ראש החוג
ד"ר אורן יחזקאל
למתעניינים ומועמדים חדשים
1800-344-544
harshama@zefat.ac.il

מטרת הלימודים ואופק תעסוקתי

נכון להיום, קיים מחסור בכוח אדם מיומן ומקצועי בתחום. ובוגרי התכנית צפויים להשתלב תעסוקתית במוסדות הרפואיים בצפון הארץ; במרפאות עיניים ציבוריות של קופות החולים, ובעיקר בבתי החולים במחלקות העיניים בצפת, בפוריה ובנהריה.

כמו כן, יוכלו הבוגרים להשתלב בקליניקות פרטיות ובחנויות האופטומטריה בגליל, בתעשייה האופטית (לדוגמא במפעל "שמיר" ו"עדשות חניתה" בתחום הייצור, פיתוח ומחקר).

בנוסף, בארץ פועלות עשרות חברות סטרטאפ העוסקות בתחום העיניים והראייה, המשוועות לכול אדם קליני מיומן.

לימודי המשך - בוגרי התכנית יוכלו להמשיך בלימודים לקראת תארים מתקדמים במדעי הראייה, כמו תואר מוסמך באופטומטריה ותואר שלישי בחקר הראיה.

מבנה הלימודים

* הלימודים יימשכו 4 שנים, סה"כ 8 סמסטרים.

* הלימודים יתקיימו 5 ימים בשבוע, בימים א'-ה' בין השעות 8:00-18:00.

* ההכשרה המעשית תחל בשנה א', סמסטר א', ותימשך עד לסוף שנה ד'. סה"כ ההכשרה המעשית תתפרש על פני 8 סמסטרים.

* סה"כ מס' נקודות הזכות לקבלת תואר בוגר באופטומטריה הוא 169.5 נ"ז. נקודות אלה כוללות שעות הוראה סמסטריאליות ושעות הכשרה קלינית.

* לצד הלימודים התיאורטיים, הסטודנטים ישולבו להתנסות מעשית בבתי חולים בצפון.

תכנית הלימודים לתואר ראשון באופטומטריה

התכנית משלבת לימודים עיוניים והכשרה קלינית לאורך שנות התואר במרפאות ובמעבדות החוג בתחום המכללה ובמרפאות עיניים בבתי חולים.

ככלל, תכנית הלימודים מורכבת מקורסי מבוא במדע בסיסי, קורסי מבוא במדעי הראייה, קורסי מבוא ומתקדמים בתחום האופטומטריה הכוללים קורסי מעבדה ותרגול, והתנסות קלינית בשלושה שלבים:

1. תרגול בדיקות ראייה כלליות (בדיקות סקר של תלמידים) והתנסות בבדיקות התחלתיות על תלמידי האופטומטריה (תרגול שנה א' וב').

2. בשנות הלימודים השלישית והרביעית, התלמידים יבצעו ויתרגלו נוהלי בדיקות קליניות על נבדקים שיוזמנו למרפאות החוג להתאמת טיפול אופטומטרי, הכולל התאמת משקפיים, עדשות מגע ועוד, בהדרכה צמודה של מדריך קליני.

3. במהלך שנות הלימודים השלישית והרביעית, כחלק מההכשרה הקלינית, התלמידים יבצעו ויתרגלו בדיקות קליניות על מטופלים במרפאות העיניים בבתי חולים.

בין קורסי הלימוד:

שנה א': ביולוגיה של התא, אופטיקה גאומטרית, אנטומיה כללית, מבוא למדעי המוח, מבוא לפיזיולוגיה עינית ועוד.

שנה ב': תפיסה ראייתית, התפתחות מערכת הראייה, עדשות אופטמליות, ראיה דו עיינית, מעבדת אופטיקאות ועוד.

שנה ג': מכשור רפואי מתקדם, יישומים אופטיים, נוהלי בדיקות, תרגול עדשות מגע, קליניקות שונות ועוד.

שנה ד': אופטיקה תעסוקתית, סמינריון מחקר וסמינריון קליני, קריאה מדעית, קליניקת ראייה ירודה, קורס הכנה למבחן של משרד הבריאות. ובנוסף, תרגול והכשרה מעשית.

תנאי הקבלה לתואר

* ציון סף פסיכומטרי של 550 או ציון סכם של 520 ומעלה.

* ציון אנגלית מינימלי בפסיכומטרי של 85.

* זכאות לבגרות/מכינה בציון 80 ומעלה. בעלי בגרות או תעודה מקבילה מוכרת מחו"ל יצטרכו להציג אישור שקילות לבגרות מטעם משרד החינוך (תינתן עדיפות לבוגרי מקצועות מתמטיקה, כימיה וביולוגיה 4 יח' ומעלה).

* ראיון אישי – מועמדים שמילאו אחר דרישות הבגרות והפסיכומטרי יוזמנו לראיון אישי.

* בעלי תואר ראשון עם ממוצע 80 ומעלה (עדיפות לבעלי תואר עם זיקה לתחום).

* מועמדים שניגשו לבחינה פסיכומטרית לא בשפה העברית נדרשים לציון במבחן יע"ל – 100 ומעלה.

* הבעה עברית - "הבעה עברית" הוא קורס סימסטריאלי ומטרתו לשפר את כושר ההבעה של הסטודנט שלמד בבית ספר ששפת ההוראה בו אינה עברית. על הסטודנטים החייבים בקורס, להשתתף בו בשנת לימודיהם הראשונה. על הסטודנט להגיע לרמת פטור בהבעה עברית עד לסוף שנה א. הקורס הוא טרום אקדמי והזכאות לתואר מותנית בעמידה בדרישות הקורס או קבלת פטור ממנו.

מה ההבדל בין אופטומטריה לאופתלמולוגיה?

אופטומטריסט ואופתלמולוג פועלים באותו שדה מקצועי, מתמחים במדעי הראייה, אך עבודתם, כמו גם ההכשרה המקצועית של כל אחד מבעלי המקצוע שונה באופן מהותי.

לימודים והכשרה מקצועית באופטומטריה לעומת אופתלמולוגיה

אופתלמולוג הוא בוגר בית ספר לרפואה כללית, שסיים 7 שנות לימוד, סטאז' ברפואה כללית, 5 שנים נוספות בהתמחות בעיניים, ועבר מבחן הסמכה של משרד הבריאות. לעיתים האופתלמולוג עובר תת התמחות בנישה מסוימת במערכת הראיה - רשתית, עדשת העין, נוירואופתלמולוגיה (הקשר בין העין למוח).

אופטומטריסט לעומת זאת, הוא בוגר תוכנית לימודי תואר ראשון באופטומטריה. מסלול לימודי אופטומטריה אורכו 4 שנים. המכללה האקדמית צפת היא היחידה בכל אזור הצפון שמציעה מסלול תואר ראשון באופטומטריה, ועל כן דואגת לספק הכשרה רחבה, מקיפה, ואיכותית כדי להציף את שוק העבודה באופטומטריסטים מוכשרים, מקצועיים ומיומנים.

תחומי אחריות - אופטומטריסט מול אופתלמולוג

במסגרת לימודי האופטומטריה בצפת, האופטומטריסט לעתיד לומד כיצד לעבוד עם מכשור אופטי משוכלל, טכנולוגיות ותוכנות מחשב חדשניות על מנת לאבחן פתולוגיות ולקויות במערכת הראיה, לדוגמא:

● מחלות שבאות לידי ביטוי בשינוי מראה העיניים כמו סוכרת, מחלות כבד או לב.
● תשבורת - האופן שבו קרני האור החודרות לעין נשברות בקרנית.
● ליקויי ראיה הקשורים לתנועת עיניים - פזילה, עין עצלה.
● אסטיגמציה
● היפרופיה (רוחק ראיה)
● מיופיה (קוצר ראיה)

לכל אחד ממצבים אלה, ועוד רבים, לימודי האופטומטריה מכינים את האופטומטריסט ומעניקים לו כלים להענקת פתרונות מותאמים - להנפיק מרשם למשקפיים, עדשות מגע או עזרי ראייה אחרים, לבצע תרגילי עיניים, ובהתאם לחומרת המצב או המקור שממנו נובעת הפתולוגיה - להפנות לרופא מטפל רלוונטי: רופא משפחה, נוירולוג או אופתלמולוג להמשך תהליך הטיפול.

אופתלמולוג לעומת זאת, מטפל בפתולוגיות מורכבות יותר במערכת הראיה, כגון:

● גלאוקומה
● קטרקט
● שעורה
● תסמונת העין היבשה.
● ניוון מקולרי

הוא מספק מרשם לתרופות וכן מבצע ניתוחים לשיפור מבנה העין ותפקוד מערכת הראייה. עם זאת חשוב לזכור כי אופתלמולוג לא בודק את כושר הראייה של מטופליו, אלא מטפל במחלות אזוריות ועל כן אינו יכול להנפיק מרשם משקפיים או עדשות מגע מתוקף תפקידו. באותה מידה האופטומטריסט, שתפקידו הוא לשפר את איכות הראיה של מטופליו, אינו מוסמך לבצע טיפולים פולשניים ולכן לא יכול לבצע ניתוחי עיניים.