מחקרה של ד"ר פלורנס אייזנברג חוקרת שואה מהמכללה האקדמית צפת, בנושא זיכרון השואה והזמנתה יחד עם שותפתה למחקר ד"ר אן הנסן, למסע הרצאות באוקראינה וליטא בנושא מחקרה

20/04/2017

ד"ר פלורנס אייזנברג חוקרת שואה ועמיתתה למחקר, ד"ר אן הנסן מהמכללה האקדמית צפת, הוזמנו להציג באוקראינה וליטא את מחקרן בנושא זיכרון השואה: "הגנה על אמת - מאבק בהכחשה: האתגר לנהל ולשמר את אתרי הנצחה לשואה לשמירת אותנטיות ולהנצחת הזיכרון". במהלך ביקורן השתתפו בסמינארים אקדמיים ונחשפו לקברי אחים שהתגלו רק לאחרונה באירופה. "כמעט ולא נותרו ניצולים ממחנות ההשמדה מה שמעמיד את זיכרון השואה בסכנה" מתריעה ד"ר אייזנברג.

מסגרת מחקרן בקרו ד"ר אייזנברג וד"ר הנסן ב-28 מחנות השמדה וקברי אחים,

כדי לחקור את המצב הנוכחי ב-4 מדינות ו-10 ערים באירופה. במהלך מחקרה ראיינה ד"ר אייזנברג 65  מנהלים שעובדים במחנות ומוסדות העוסקים בזיכרון השואה. מסקנות מחקרה המציבים תמונה עגומה על מצבם של חלק מאתרי הזיכרון של השואה באירופה. ד"ר אייזנברג היא היהודייה הראשונה שבקרה לפני שנה במחנה ההשמדה Fort VII שבעיר פוזנאן בפולין והתרגשה מאוד מהשרידים שראתה.

בשנה החולפת השתתפו החוקרות במספר סמינרים בינלאומיים בנושא השואה שהתקיימו  באוניברסיטת איוון פרנקו ואוניברסיטת צ'רנוביץ'  בעיר צ'רנוביץ', ובעיר לבוב באוקראינה. במרץ השנה חזרו מסמינר בווילנה שבליטא, בהנחיית המוזיאון היהודי בווילנה והברית הבינלאומית לשואה. במהלך המפגשים הופתעו מהסקרנות הרבה שגילו חוקרים וסטודנטים על תולדות שואת יהודי אירופה ועל מחקרם שנערך בנושא.

בעת ביקורן באוקראינה יצאו החוקרות לסיור בקברי אחים המוניים ביערות באזור לבוב. כמו כן,  ביקרו באתר ההרג ההמוני של  פונאר קרוב לווילנה בליטא, שם התגלתה לאחרונה מנהרת הצלה  שנחפרה על ידי 'הזונדרקומנדו' כדי להימלט מהמחנה. ברחבי ליטא התגלו למעלה מ-220 קברים המוניים של יהודים שנחפרו בחופזה בכל עיר ובכל כפר. בורות הריגה אלה מאמתים את העובדה ש-98% מיהדות  ליטא הושמדה בשואה.

"רק אחרי ביקור אישי וחקירה מעמיקה של  המקומות אלה ניתן להבין את הרצח ההמוני שהתרחש שם ואת גודל הטרגדיה של העם היהודי. הכמות העצומה של קברי האחים  מעלים בפני את הסברה אותה אני ממשיכה לחקור, שיותר מששה מיליון יהודים נרצחו בשואה. במהלך השנה אחזור לאוקראינה ואמשיך להשתתף בחשיפת קברי אחים ולהרצות בפני כל מי שמוכן לשמוע על  שואת יהודי אירופה" אומרת ד"ר אייזנברג, שמשיכה לחקור ולהתריע על מצבם של אתרי זיכרון  השואה באירופה.

ד